deurendiscount

Alles over de dakplataan

Geplaatst op

Een dakplataan is een dakboom. Dakbomen zijn bomen waarvan de takken en bladeren als het ware als een soort parasol dienen. Een parasolboom is geschikt voor in iedere tuin. Een bijkomend voordeel is dat deze boom ervoor zorgt dat er minder zon naar binnen schijnt tijdens warme, zonnige dagen en je meer privacy hebt. Ook in de winter behoudt de dakplataan zijn vorm. 

Algemene informatie

De plataan wordt tijdens de groei omgebogen, zodat de plataan zijn ‘dakvorm’ krijgt. Vaak gebruikt de kweker een frame om alle takken op de goede plek te houden. De dakplataan is een sterke boom en groeit erg snel. De boom kan tegen vorst en ander winterweer, maar verliest wel tijdelijk zijn groene kleur. De plataan heeft grote groene handvormige bladeren. 

In welk typen grond groeit een dakplataan? 

De dakplataan is geschikt voor vrijwel elk typen grond, waardoor hij geschikt is voor in elke Nederlandse tuin. De dakplataan houdt niet van een te natte grond die volledig onder water staat. Zorg er dus voor dat het water goed kan worden ‘afgevoerd.’

Snoeien 

Om de ‘dak’vorm in de boom te behouden, raden we aan de boom in de juni/juli te snoeien. Zo kun je alle uitstekende takken afknippen. Doe dit wel bij vochtig weer. Wanneer het buiten te droog is, zijn de bladeren van de boom ook erg droog. Wanneer je de boom snoeit, zorg je ervoor dat er een wit stofje uit de bladeren komt. Dit is niet giftig, maar kan er tijdelijk voor zorgen dat je moet niezen. Knip de boom niet te ver terug wanneer deze in bloei staat, dit zorgt ervoor dat de plant kan verdrinken in zijn eigen sap. 

Het geven van water

Wanneer je de boom net hebt geplant, dan is het belangrijk de boom voldoende water te geven. De grond dient wel vocht doorlatend te zijn, zodat er geen plas ontstaat waarin de plant kan verdrinken. Na het eerste groeiseizoen kan de boom zich vaak zelf prima voorzien van water. Let wel altijd op de gezondheid van je boom.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden