Sensorische integratie is de manier waarop mensen sensorische informatie verwerken. Wanneer we met onze zintuigen dingen zien, voelen, ruiken, proeven of horen noemen we dat ‘waarnemingen’. Vervolgens reageren we op deze waarnemingen. Je kunt het zien als het verwerken van prikkels. In deze blog leggen we meer uit wat voor effect dit heeft op uw kind en wanneer het zin heeft om naar een logopedist te gaan. Een specialist in sensorische integratie is logopedie Almelo. Zij hebben ons uitleg gegeven over dit lastige onderwerp.

Hoe ervaart een kind sensorische integratie

Sensorische integratie is het omgaan met prikkels. Ieder mens ervaart prikkels, kinderen ook, en ieder mens is uniek in het verwerken van deze prikkels. Mensen kunnen tot op een bepaalde hoogte bepalen hoe ze met sensaties omgaan. Om niet ‘te heftig’ te reageren op prikkels moeten je zintuigen goed kunnen communiceren met je hersenen. Het is dus een balans tussen je zintuigen en cognitief/emotioneel denken. Als er een onbalans is in hoe een kind omgaat met sensorische informatieverwerking kan dit resulteren in gedragsproblemen. Ter voorbeeld: wanneer een kind te veel informatieverwerking krijgt vanuit het gehoor, zal het wellicht meer last kunnen ervaren met concentratie. Het kind zal dan namelijk snel afgeleid zijn van alles wat hij hoort zoals het tikken van de klok of het druppen van een kraan. Het kind kan het zintuig ‘horen’ dus niet filteren. Een ander voorbeeld is een overgevoeligheid voor aanrakingen. Als een kind te gevoelig is voor aanrakingen zal deze knuffelen niet prettig vinden en kieskeurig zijn in de kleren die hij draagt omdat ‘kriebelingen’ al snel een zintuigelijke overbelasting kunnen veroorzaken.
Zintuigelijke overbelastingen (of onderbelastingen) kunnen problemen veroorzaken voor het sociale leven van een kind. Een kind kan bijvoorbeeld snel uit het veld zijn geslagen of driftbuien creëren. Een ander probleem is het moeilijk kunnen concentreren, zoals boven genoemd.

Wat is sensorische integratie therapie?

Bij deze vorm van logopedie, doet de logopedist onderzoek naar de sensorische informatieverwerking. Als er een disbalans is in de verwerking van zintuigen wordt er een behandelingsplan opgesteld om het kind te ‘trainen’ om te gaan met de prikkels. Het brein moet als het ware ‘gereset’ worden om zodoende beter om te kunnen gaan met de zintuigelijke waarnemingen. Als jouw kind symptomen vertoond van een overgevoeligheid of ondergevoeligheid voor geuren, zien, aanrakingen, proeven of geluid, dan is het verstandig om langs te gaan bij een logopedist.