deurendiscount

Software voor bouwbedrijven

Geplaatst op

Bouwbedrijven moeten meerdere bouwplaatsen parallel aan hun ERP-systemen kunnen beheren en alle administratieve taken onderweg tegelijkertijd kunnen uitvoeren. 

De eisen van software voor bouwbedrijven zijn extreem hoog. Zo moeten meerdere bouwplaatsen vaak tegelijkertijd van de juiste middelen worden voorzien. Er is ook behoefte aan mobiel gebruik van het systeem en functies voor magazijnbeheer, inkoop en projectbeheer. 

Op dit punt willen we de mogelijkheden van een branchespecifieke ERP-software voor de bouw gedetailleerd bekijken en laten zien wat precies de voordelen van de specifieke functies in de praktijk zijn. 

ERP-systemen in de praktijk van bouwbedrijven

Met een ERP-oplossing kunnen uw eigen processen digitaal in kaart worden gebracht en samengevoegd tot een centrale database. Op deze manier kunnen afdelingsgrenzen worden overwonnen en kunnen middelen optimaal worden gepland in het hele bedrijf. Centralisatie maakt het mogelijk om alle processen en procedures uit te rusten met de nodige operationele middelen en het bijbehorende personeel zoals vereist, om ze te beheren, plannen en controleren. 

Het doel is om verspillen van middelen te voorkomen en om lean, geoptimaliseerde processen in het hele bedrijf op te zetten. Hiervoor is het essentieel dat de ERP-oplossing perfect aansluit bij uw eigen bedrijf en zelfs zeer specifieke processen in kaart kan brengen. Daarnaast moet ervoor worden gezorgd dat medewerkers in het veld toegang hebben tot het systeem. 

Het is daarom belangrijk dat de geselecteerde software past bij het bedrijf en in staat is om de respectievelijke processen in hun geheel in kaart te brengen. Veel ERP-leveranciers hebben zich daarom gespecialiseerd in bepaalde industrieën en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van hen. Er zijn ook tal van systemen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor de bouw.

Deze bevatten functies die kunnen voldoen aan de specifieke eisen van deze sector en ook zeer specifieke processen bestrijken. Een kant-en-klare ERP-software zou dit niet gemakkelijk kunnen doen en zou moeizaam en moeizaam moeten worden aangepast. Op dit punt willen we een paar van deze functies bekijken die te vinden zijn in een ERP-oplossing voor bouwbedrijven. 

Automatische import van ordergegevens

Zelfs bij aanbestedingen voor bouwprojecten kunnen belangrijke ordergegevens zonder mediadiscontinuïteit in het systeem worden geïmporteerd. Deze vormen de basis voor een bijbehorende offerteberekening. Ook hier biedt de ERP-software tal van functies en templates, zodat de berekening van de meting grotendeels geautomatiseerd kan worden. 

Op deze manier kunnen betrouwbaardere aanbiedingen worden gemaakt die niet gebaseerd zijn op subjectieve beoordelingen, maar eerder op geldige gegevens. Omdat de ERP-software verwijst naar alle relevante gegevens van het hele bedrijf en zo een realistische inschatting kan geven van de capaciteiten en de bijbehorende naleving van deadlines en de kosten. 

Mobiele toegang tot het ERP

Voor bouwbedrijven is de communicatie tussen het kantoorpersoneel en de bouwplaats elementair. Of er nu materiaal opnieuw besteld moet worden, werktijden moeten worden ingevoerd of gereedschap moet worden aangevraagd, de medewerkers op de bouwplaats kunnen dit allemaal gemakkelijk doen vanaf hun smartphone of tablet. 

Dit bespaart enorm veel tijd en zorgt voor een betere communicatie. Maar ook het kantoorpersoneel profiteert van de constante bijscholing van de vertegenwoordigers. Op deze manier kunnen vrijgemaakte capaciteiten in een vroeg stadium worden gepland en toegewezen en kan de voortgang worden gemonitord. Alle actoren werken te allen tijde met dezelfde gegevens en hetzelfde informatieniveau. 

Building Information Modelling (BIM)

De zogenaamde Building Information Modelling speelt een steeds belangrijkere rol en is al bij veel aanbestedingen vereist. Deze technologie maakt het mogelijk om een 3D-model van een bouwobject te maken. Alle actoren die betrokken zijn bij het object voeden dit model met hun gegevens. Op deze manier is het voor alle betrokken partijen altijd duidelijk hoe ver een bepaalde bouwfase is gevorderd en wat er nog moet gebeuren voordat de volgende stap kan worden gestart. 

Dit verbetert de communicatie op de bouwplaats tussen de vele verschillende actoren aanzienlijk. Het maakt het ook gemakkelijker om leveringen aan de bouwplaats te coördineren. Vaak zijn er vervolgvertragingen op bouwplaatsen omdat er op een gegeven moment een haakje zit. Dankzij BIM-technologie kunnen alle stakeholders direct zien waar verstoringen zich op dit moment voordoen en daar rekening mee houden. 

Slim inkoop- en magazijnbeheer

De ERP-software stelt bedrijven in staat om hun inkoop veel slimmer en efficiënter te maken. Dankzij geïntegreerd leveranciersbeheer en de koppeling met groothandelsportalen kan het systeem automatisch zoeken naar de beste aanbiedingen. Er kunnen verschillende prioriteiten worden ingesteld op basis waarvan het systeem de zoekopdracht op elkaar afstemt. 

Als goederen uit het magazijn worden verwijderd, kan de software een overeenkomstige nabestellingsorder maken en deze ter inspectie voorstellen. Door de gegevens uit het magazijn en de orderverwerking te evalueren, kan ook de vraag beter worden ingeschat en kan het magazijn zo worden ontlast. Op deze manier komt vastzittend kapitaal vrij zonder de dreiging van knelpunten. 

Vind de juiste ERP-software voor uw bedrijf

Bij het zoeken naar een geschikte ERP-software realiseer je je al snel dat er veel verschillende aanbieders op de markt zijn. Hier vindt u ERP software voor machinebouw, discrete productie, ziekenhuizen of zelfs autoriteiten. 

Gerelateerde berichten

Leuke locaties om heen te gaan op vakantie

Veel mensen vinden het heerlijk om er af en toe tussenuit te kunnen gaan. Een vakantie naar het buitenland is dan zeker geen slecht idee. Echter kan...

Lees meer

De beste onderhoud tips voor jouw meubels

Je hebt net een nieuwe inboedel gekocht voor je nieuwe woning. Hopelijk zul je er nog vele jaren van genieten. Om te genieten van een lange...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden